Gastblog ervarings deskundige over burnout.

2e1ax_simplistic_entry_de-kosten-van-stress

Gastblog over Burnout

Enige tijd geleden ging het met mij helemaal mis.

Uitgeput, moe, me moeilijker kunnen concentreren en heftige problemen met het verdelen van mijn aandacht en energie en vooral:  geen zicht meer op wat ik nou werkelijk wilde en kon. Daardoor was ik compleet de weg kwijt geraakt op mijn werk, waardoor er ook ontslag voor mij dreigde.

Ik bleek een burn out te hebben die zich over al zeer lange tijd had opgebouwd. Mijn werkgever begreep wel wat er aan de hand was, zelf kon ik er nauwelijks bij.  Dit kon mij toch niet overkomen! Waarom had ik dit niet zien aankomen? Ik heb het proces ervaren als een soort sluipmoordenaar, een burnout ontstaat ook nooit plotseling, er gaat een lange periode van roofbouw aan vooraf.

Een periode waarin mijn lijf en geest, achteraf bezien, al vaak signalen gaven als slecht slapen, hoofdpijn en een constant grieperig gevoel. Daar ben ik lang aan voorbij gegaan. Te lang. Gelukkig zag mijn omgeving, mijn partner, vrienden en werkgever, meer dan ikzelf en door goede raad van iemand kwam ik bij de Burnout Adviesgroep terecht.

Herstel traject

Er gebeurde met mij bijzondere dingen in dit traject van Susanna. Van dat ‘psychologische’ moest ik van ‘nature’ nooit iets hebben, maar met Susanna als coach voelde het goed en vertrouwd. Er was ook geen oordeel. Dat deed ik naar mijzelf namelijk al genoeg!  In het traject deed ik zoveel mogelijk oefeningen en technieken. Door Susanna haar aanpak voelde ik me daartoe ook positief uitgenodigd. Onderwerpen welke ik voorheen eigenlijk maar onzin vond waren nu prettig en vanzelfsprekend om te doen zoals; wat voel je hier eigenlijk bij? En waar krijg je energie van? Daar was ik zover vanaf gedreven, dat was best even zoeken.

Terugkijkend in de tijd ontdekte ik patronen die ik nog niet eerder had gezien. Dit was wel confronterend, maar ook stimulerend en hoopvol, omdat het voor mij duidelijker werd waar ik stond en wie ik nou eigenlijk was. En..ik ging me beter voelen.

 AHA moment

In een van de sessies van Susanna moest ik bv een voorwerp kiezen uit de kamer. Ik koos voor de spiegel en moest met dit voorwerp aan de slag. Ik zal hier niet teveel over uitweiden want zoiets moet je echt zelf ervaren maar toen viel alles opeens op zijn plek; en wist ik wat ik eigenlijk het liefst doe en waar ik goed in ben: mensen helpen de goede richting op te gaan. Vanwege mijn achtergrond en ervaring is dat vooral richting geven op het financiële vlak.

En dit zou ik het liefst als zelfstandig ondernemer doen. Het ondernemerschap had ik al lange tijd in mijn achterhoofd zitten, maar hoe en in welke vorm, dat kon ik tot op dit moment maar niet bepalen. Het was een soort wake- up call.

 Stip aan de horizon

Ondertussen heb ik mijn re-integratiefase bij mijn huidige werkgever positief afgerond en mijn herstel is goed, een re-organisatie bij diezelfde werkgever heb ik overleefd en ben ik nu bezig langzaam maar zeker te bewegen naar een parttime baan bij nog steeds dezelfde werkgever.

Daarnaast heb ik een eenmanszaak opgericht en heb mijn eerste klant. Mijn ondernemerschap wil ik voorlopig op parttime basis doen en als alles goed gaat eventueel full time. Daarbij heb ik een stip aan de horizon gezet voor de komende 10 jaar. Ik roei daar nu dus rustig naartoe met een hoop inzicht en bewustwording over wie ik ben en wat ik wil in mijn rugzak.

Afstand nemen

Roeien naar mijn eigen stip aan de horizon helpt mij heel goed om in mijn huidige werk afstand te kunnen houden. Het lukt me nog niet in alle gevallen, maar ik merk het verschil wel en het komt mijn functioneren ten goede. De coaching is een sterke steun in de rug om op bepaalde momenten te werken aan mijn zelfmanagement en persoonlijk leiderschap.

Complimenten voor Susanna

Over de coaching en wat dat met mij heeft gedaan kan ik nog lang vertellen. Ik merk elke keer dat de coaching van Susanna bij mij nog niet is uitgewerkt.

Ik heb er nog iedere dag plezier van en dat terwijl de laatste sessie alweer een tijdje geleden is. Susanna vind ik te vergelijken met een soort van goede fee. Ze laat je een slag en stap in de goede richting maken, waarbij je altijd zelf de regie hebt en dat voelt goed en gaf mij zelfvertrouwen. Dat ben ik lange tijd kwijt geweest.  Susanna heeft mijn zelfbewustzijn helpen bevorderen en een nieuwe koers helpen bepalen met diepgang, nuchterheid en humor. En dat is knap. Ik heb er nog iedere dag plezier van.

Klaas